dinsdag 29 april 2014

President Hillary Clinton


Ambitie

De komende presidentsverkiezingen bieden een allerlaatste kans om haar eigen politieke carrière te bekronen met de hoofdprijs. Na jaren in het Witte Huis te hebben gewoond en gewerkt zou ze de eerste vrouwelijke president kunnen worden. Om dit te bereiken moet ze er echter wel voor zorgen dat een Democratische president voor het eerst sinds ruim 50 jaar ook opgevolgd wordt door een Democraat. Aan de ambitie van Hillary Clinton zal het niet liggen.

Aan de zijde van haar man, destijds gouverneur van Arkansas, was Hillary Clinton al in de jaren 80 een prominent figuur in de politiek. Als First Lady van de zuidelijke staat was ze zo betrokken en actief dat ze in 1990 zelfs overwoog zich verkiesbaar te stellen als opvolger van haar man toen Bill zich wilde richten op het presidentschap. Tijdens de twee presidentstermijnen van Bill Clinton ontstond weliswaar haar reputatie als kille, harde vrouw maar groeide ook het respect voor haar volharding (vooral tijdens Lewinsky-affaire) en onafhankelijkheid. 

Nog voor het aflopen van Bill's laatste termijn richtte Hillary zich op de toekomst door zich verkiesbaar te stellen als senator van New York. Ze won met 55% van de stemmen de verkiezing van haar Republikeinse tegenhanger Rick Lazio en begon zo onmiddellijk na het verlaten van het Witte Huis met haar nieuwe functie.




Hillary for President

In 2004 riepen de Democraten al om een 'presidential run'. De partij zag haar als de ideale kandidaat om George W. Bush te verslaan. Na serieus overleg besloot Hillary uiteindelijk haar termijn van zes jaar als senator vol te maken en zich te richten op 2008. Mijns inziens had zij het toch veel beter dan presidentskandidaat John Kerry gedaan. Waar Kerry te terughoudend en saai was om Bush te verslaan, had zij met al haar ervaring, kennis en pit een goede kans gehad. Wat Clinton echter niet wist, is dat de tegenstand vier jaar later juist uit haar eigen partij zou komen in de vorm van de huidige president, Barack Obama. 

Verlies

Het verlies viel haar zwaar, maar uiteindelijk ontstond er een onverwacht goede samenwerking toen Obama haar als 'Secretary of State' (minister van Buitenlandse Zaken) vroeg. Internationaal kreeg ze veel respect en bewondering en de afgelopen jaren is haar populariteit alleen maar gestegen.

2016

De leeftijd van Clinton (Election Day 2016 zal ze 69 jaar zijn) maakt het aannemelijk dat de komende presidentiële race haar laatste grote campagne wordt. Concreet heeft ze zich nog niet uitgesproken over haar intenties maar alles wijst erop dat haar voorbereiding al begonnen is. Ze heeft alle tijd om zich volledig op een campagne te richten omdat John Kerry het ministersstokje heeft overgenomen. De afgelopen maanden gaf ze verschillende interviews en speeches waarin politieke speerpunten naar voren kwamen en dan komt er in juni ook nog een boek van haar uit, 'Hard Choices', over haar jaren als Secretary of State. 

Een officiële aankondiging aan het einde van dit jaar ligt dus in de lijn der verwachting. De vraag is alleen: welke Democraat durft het in de voorverkiezingen tegen haar op te nemen? Vicepresident Joe Biden wordt genoemd, maar ik vermoed dat hij geen derde poging gaat wagen (na 1988 en 2008). Gouverneur Andrew Cuomo van New York en oud-kandidaat Howard Dean zijn mogelijke kandidaten, maar als Hillary Rodham Clinton ervoor gaat, kun je ervan uitgaan dat zij de presidentskandidaat van de Democraten wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten